Skip links

De rol van social media bij het solliciteren: jouw online imago!

De Rol van Social Media bij Solliciteren: Jouw Online Imago

We kunnen niet meer om Social Media heen. De tijden van solliciteren via papieren cv’s zijn bijna niet meer van deze tijd.  Tegenwoordig speelt social media een essentiële rol in het sollicitatieproces. Of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een carrièrestap wilt maken, het is cruciaal om te begrijpen hoe social media jouw sollicitaties beïnvloeden en hoe je deze krachtig kunt gebruiken om jouw online imago te verbeteren. Juist daarom ook zijn we gestart met Pitchbees waar je jezelf op unieke wijze kunt profileren. Bekijk een aantal van video pitches van kandidaten en je zult zien dat dit direct al een veel betere en persoonlijkere indruk geeft naar een werkgever toe dan een geschreven cv.

De Positieve Aspecten van Social Media

Professionele Netwerken

Pitchbees streeft ernaar ook je netwerk uit te breiden. Hiervoor zijn we met een upgrade bezig die binnenkort gelanceerd wordt.  Uiteraard zijn ook platformen zoals LinkedIn een goede plek om je professionele netwerk uit te breiden. Net als bij Pitchbees kun je er rechtstreeks in contact komen met recruiters, collega’s, en potentiële werkgevers. Door je profiel te optimaliseren, inclusief een professionele foto en een uitgebreide samenvatting van jouw vaardigheden en ervaring, kun je indruk maken op potentiële werkgevers. Bij Pitchbees echter kun je door middel van een video pitch een veel persoonlijker indruk achterlaten wat vaak beter gewaardeerd wordt door een werkgever.

Reputatiebeheer

Social media stelt je in staat om je reputatie online te beheren. Je kunt jezelf profileren als een expert in jouw vakgebied door regelmatig relevante inhoud te delen en deel te nemen aan gesprekken binnen jouw branche. Reageer ook op blogs en artikelen om je betrokkenheid en expertise te tonen. Dit kan je geloofwaardigheid vergroten en hiermee toon je ook aan werkgevers dat je actief en betrokken bent. Altijd een pluspunt als je daarnaar kunt refereren.

Informatie verzamelen

Social media kan je ook helpen bij het verzamelen van waardevolle informatie over potentiële werkgevers. Je kunt bedrijven volgen, nieuws en updates ontvangen, en zelfs zien wat voormalige werknemers over hun ervaringen zeggen. Bij Pitchbees plaatsen bedrijven ook vacatures en zie je direct in welke omgeving je komt te werken, hoe is de sfeer en wat wordt er precies gevraagd van jou als sollicitant. Deze informatie zal je zeker helpen bij het nemen van een goede beslissingen over waar je wilt solliciteren.

De Risico’s van Social Media

Ongepast Gedrag

Wees bewust van wat je plaatst op social media. Het lijkt misschien leuk om foto’s te posten waar je dronken tegen een lantaarnpaal aan hangt maar scoort absoluut niet bij een werkgever die geïnteresseerd is om je aan te nemen. Ongepast gedrag, zoals foto’s van roekeloos gedrag of discriminerende inhoud, kunnen jouw kansen op een baan aanzienlijk schaden. Werkgevers screenen vaak kandidaten op hun social media-accounts om een beeld te krijgen van hun persoonlijkheid en professionaliteit. Houdt  daar rekening mee als je foto’s plaatst.

Privacy Overwegingen

Hoewel social media openbaar toegankelijk is, is het belangrijk om jouw privacy instellingen goed te gebruiken. Je wilt niet dat persoonlijke informatie, zoals jouw adres of telefoonnummer, voor iedereen zichtbaar is. Confronterende foto’s zoals in het voorbeeld van dronkenschap kunnen je kansen verkleinen, in dat geval zou je je account kunnen beschermen door je privé modus in te schakelen. Zorg er daarom voor dat je jouw privacy instellingen regelmatig controleert en bijwerkt.

Geloofwaardigheid

Voor een werkgever is het ook van belang hoe geloofwaardig je bent. Het delen van onnauwkeurige informatie of het verspreiden van geruchten kunnen je geloofwaardigheid schaden. Werkgevers willen sollicitanten die betrouwbaar en eerlijk zijn. Zorg ervoor dat alles wat je online deelt, accuraat en oprecht is.

We geven daarom enkele tips voor effectief gebruik van social media bij sollicitaties

Je video pitch op Pitchbees: Als je je video pitch plaatst, wees vooral jezelf en vertel in je pitch wie je daadwerkelijk bent en waar je naar op zoek bent. Wees eerlijk zodat een werkgever direct een goede indruk van je heeft.

Optimaliseer je LinkedIn-profiel: Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel volledig is ingevuld, inclusief een professionele foto en een goed geschreven samenvatting van je vaardigheden en ervaring.

Wees actief en betrokken: Deel regelmatig relevante inhoud, reageer op berichten en neem deel aan discussies binnen jouw branche om jezelf als een betrokken professional te presenteren.

Houd het professioneel: Wees je ervan bewust wat je op social media plaatst en vermijdt ongepast gedrag of controversiële uitspraken.

Bouw een online portfolio: Als je werk het toelaat, overweeg dan het creëren van een online portfolio of blog om je expertise te demonstreren.

Screen jezelf: Voer regelmatig een zoekopdracht naar jezelf uit op Google en sociale mediaplatforms om te zien wat werkgevers kunnen vinden. Als er negatieve informatie naar boven komt, overweeg dan stappen om dit te verbeteren.

Social media speelt een grote rol bij solliciteren en kan het jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk beïnvloeden. Ga hier daarom bewust en professioneel mee om. Door bewust en professioneel gebruik te maken van je online aanwezigheid, kun je jezelf in een gunstig daglicht stellen en werkgevers laten zien dat je een waardevolle aanwinst bent voor hun organisatie. Vergeet niet, de eerste goede indruk telt altijd!

Home
Account
Cart
Search