Skip links

Stagiaires en stageplaatsen biedt voordelen voor beide partijen

Inleiding:

Het is niet altijd het eerste waar een manager aan denkt bij versterking van zijn team, een stagiaire. Echter stagiaires en stageplaatsen biedt voordelen voor beide partijen. Stages spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van studenten. Ze krijgen daarmee de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in een professionele omgeving. Voor bedrijven daarentegen biedt het in dienst nemen van stagiaires tal van voordelen. Dit kan variëren van nieuwe perspectieven en energie tot extra hulp bij dagelijkse taken. In deze blog wil ik mijn eigen ervaring met jullie bespreken toen we in ons team 2 stagiaires aannamen.

Verjonging van het team:

Door de stagiaires in dienst te nemen, ontstond er binnen de afdeling nieuwe energie en frisse ideeën. Stagiaires zijn vaak jong en vol enthousiasme, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen. Ook in dit geval bruisten ze van de energie wat direct oversloeg op de rest van het team. Met hun recente kennis en nieuwe perspectieven ontstond een nieuwe dynamiek binnen het team. Er werd vanuit nieuwe inzichten zaken onder de loep genomen en kritischer naar bestaande werkwijzen gekeken.  

Toegang tot nieuwe vaardigheden:

Tijdens hun studie hadden de stagiaires specifieke ontwikkeld die binnen ons team nog niet bekend waren. Dit waren met name technische vaardigheden die wij zelf niet gebruikten maar uitstekende managementresultaten boden. Bepaalde softwareprogramma’s en  programmeertalen waar wij nog niet mee werkten maar waarvan zij de meerwaarde via rapportages lieten zien. Ook soft skills zoals communicatie naar overige afdelingen werden onderzocht en met aanbevelingen besproken. Daarom biedt het in dienst nemen van stagiaires bedrijven de mogelijkheid tot andere inzichten. Maar ook nieuwe vaardigheden binnen een team waar men anders zelf nooit aan heeft gedacht.

Extra ondersteuning bij dagelijkse taken:

Waar de stagiaires een bron van nieuwe inzichten waren, bleken ze ook een waardevolle aanvulling als extra ondersteuning voor onze afdeling. We konden ze inzetten voor routinematige taken waardoor andere werknemers meer tijd hadden voor complexere projecten. Hierdoor verhoogde de efficiëntie binnen ons team en konden we achterstanden weg werken. Ook hier geldt weer: stagiaires en stageplaatsen biedt voordelen voor beide partijen..

Denk je zelf na over het aannemen van stagiaires? Bekijk dan de oproepen van stagiaires op onze pagina personeel en treed rechtstreeks in contact voor een mogelijke samenwerking

Mogelijkheid tot talent werving:

Voor veel bedrijven biedt een stageplaats ook de mogelijkheid om talent te werven voor toekomstige functies binnen de organisatie. Stagiaires kunnen worden gezien als potentiële werknemers. Ze krijgen de kans om de bedrijfscultuur en werkomgeving te ervaren. Daarnaast krijgen werkgevers een goed beeld van het potentieel van een stagiaire. Als een stagiaire goed presteert tijdens de stage, kan dit leiden tot een baan na afloop van de stageperiode.

Conclusie:

Er zijn tal van voordelen bij het in dienst nemen van een stagiaire. Het gaat daarbij niet alleen om nieuwe energie en frisse ideeën. Stagiaires bieden vaak ook specifieke vaardigheden en extra ondersteuning. Bovendien is een stageplaats een uitstekende kans voor bedrijven om potentiële werknemers te evalueren. Nieuw talent kan worden beoordeeld en geworven voor toekomstige functies. Voor een stagiaire biedt een stageplaats mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Overall kunnen we daarom concluderen: stagiaires en stageplaatsen biedt voordelen beide partijen.

Hoe sta jij als bedrijf tegenover het aannemen van stagiaires? Wil je weten wat de subsidiemogelijkheden zijn voor het aannemen van een stagiair in je team? Kijk dan dan op de site van de overheid  op deze pagina subsidiemogelijkheden voor het aannemen van een stagiair.

Dit blog is geschreven door Marcel Noorden. Marcel heeft ervaring in de recruitment opgedaan tijdens zijn werkzaamheden voor Total Fina. Bij Total Fina was hij jarenlang verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en het werven van medewerkers. Daarnaast heeft ook bij het opzetten van zijn eigen bedrijf De Restaurantbon succesvol medewerkers aangenomen en aangestuurd. In diverse projecten bij de ING Bank was hij tevens sparringpartner van managers eveneens op het gebied van recruitment.

Home
Account
Cart
Search